Leerling toetst school op acceptatie lhbti
Genderdiversiteit Het COC lanceert een standaard waarmee leerlingen zelf kunnen keuren hoe hun school omgaat met gender en seksualiteit. „Het kan de directie net dat zetje geven. Zo van: regel het nou.”

Zsadány Stijnman heeft net een mail gestuurd naar de directie van het Hofstad Lyceum in Den Haag. De 17-jarige leerling identificeert zich als non-binair – niet helemaal thuisvoelend in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’ – en vindt het niet comfortabel om naar een „gendered” wc te gaan. „Ik heb de directie voorgesteld om de wc’s die nu niet worden gebruikt, genderneutraal te maken.”

Zsadány is lid van de Gender & Sexuality Alliance (GSA) van het Hofstad Lyceum, een groep leerlingen die zich inzet voor een inclusievere school. Ze organiseren activiteiten, zoals Paarse Vrijdag in december, zijn actief op Instagram en geven voorlichting. Voorzitter Sanam Gommers (16) wordt regelmatig aangesproken door leerlingen die nog in de kast zitten. „Dan geef ik ze tips.”

De kans dat de directie van de middelbare school, met ongeveer duizend leerlingen van 53 nationaliteiten, de wens van Zsadány inwilligt, kan vanaf deze vrijdag toenemen. Dan lanceert lhbti-belangengroep COC de ’GSA Onderwijsstandaard’. Daarmee kunnen scholen „toetsen of ze op een goede manier werken aan lhbti-acceptatie”, aldus het COC. De checklist kent 43 punten, waaronder: „op onze school kan iedereen gebruikmaken van genderdiverse toiletten”.

Lees verder op NRC.nl

Voor meer berichten klik hier.