Zouden deze grapjes nog gemaakt worden op Nederlandse scholen? Je neemt je rekenmachientje en toetst 707 in. Als je je rekenmachine omdraait, staat er ‘lol’. Tel bij ‘lol’ nogmaals ‘lol’ op, en dan staat er omgekeerd ‘hihi’. Dit werkt alleen met de ouderwetse digitale cijfers. Wie bijvoorbeeld de rekenmachine op de iPhone gebruikt, ziet de omgekeerde cijfers niet als letters.

7083170 was ook een goeie. Daar zat geen som bij, maar het was zo leuk om ineens het woord ‘oliebol’ te zien terwijl je eigenlijk wiskunde moest doen.

Misschien wel het grappigste rekenmachinewoord was 318537, probeer maar. Het was een beetje verkeerd geschreven, maar het was wel een taboewoord, dus extra leuk.

Ik moest eraan denken toen ik een jongetje op tv hoorde zeggen dat het heel vervelend was voor Yunus om bij een lesbisch stel terecht te zijn gekomen. Want, zo zei het jongetje: „Misschien wordt hij dan zelf wel een lesbie, en dat wilt hij niet.” Dat had natuurlijk iets lachwekkends, want ook al doet Yunus heel erg zijn best, het wordt voor hem heel moeilijk om ‘een lesbie’ te worden. Om over de term ‘een lesbie’ nog maar te zwijgen.

Dit televisiefragment kwam langs op een moment dat ouders van kinderen van negen bezig zijn met het naar-bed-brengritueel, dus de moeders van Yunus zullen het wel niet gezien hebben. Gelukkig maar.

Want stel je voor: dan ben je al uit de kast gekomen. Dan heb je al moeten leren om je niets aan te trekken van iedereen die vindt dat je vies of lachwekkend bent. Dan heb je je al moeten verzetten tegen allerlei woorden die je niet mooi of leuk vindt, maar die wel over jou gaan. Dan heb je waarschijnlijk al gezegd: het maakt niet uit hoe ik het noem, ik val op vrouwen. Dan heb je je vrouw gevonden en haar getrouwd. Dan heb je een gezin. Dan ben je ver gekomen.

En dan zie je op tv dat je toch gewoon nog bent wat je vroeger op je rekenmachine schreef: een lesbie.

Paulien Cornelisse – 26 maart 2013

#COC #COCTB #lesbie #318537

Voor meer berichten klik hier.