Onvrijwillige seks is verkrachting. Simpel toch? Volgens de Nederlandse wet niet. Amnesty International roept minister Grapperhaus op onvrijwillige seks als verkrachting in de wet te erkennen. Verkrachting komt veel voor, vooral vrouwen zijn het slachtoffer. Meer dan 10 procent van de Nederlandse vrouwen is verkracht, bij mannen is dat 3 procent. In de huidige Nederlandse wet is pas sprake van verkrachting als geweld of dwang kan worden bewezen. Maar dat kan lang niet altijd: omdat iemand bijvoorbeeld gedrogeerd is, of van angst ‘bevriest’, wat in 70 procent van de gevallen voorkomt. De huidige wet beschermt slachtoffers van verkrachting daarmee onvoldoende. Daarom start Amnesty haar nieuwste campagne #LetsTalkAboutYES. Voor wettelijke erkenning, maar ook voor maatschappelijke erkenning dat onvrijwillige seks verkrachting is. Dat laatste doen we door een maatschappelijk debat over consent (seks met wederzijdse instemming) te starten. Samen met activistenleiders en activisten uit heel het land komen we samen om elkaar te informeren, motiveren, inspireren en nog veel meer!

Wij zijn ons bewust van de complexiteit van dit onderwerp. Wij proberen daarom het stereotiepe beeld man=dader/vrouw=slachtoffer te doorbreken. Helaas wordt dit (nog) niet voldoende weerspiegeld in de data waar wij over beschikken. De data laat niet het aantal verkrachtingen zien onder personen uit kwetsbare groepen zoals seksuele minderheden (LHBTQI+), maar ook niet onder (hetero)mannen. Wij willen hun onzichtbaarheid niet reproduceren. Verkrachting is een onderwerp dat iedereen aangaat.

In Breda zal er een stoepkrijtactie worden gehouden waarbij er een grote stoepkrijttekening zal worden gemaakt met de letters #letstalkaboutyes middenin park Valkenberg. Hiernaast zullen we condooms uitdelen, het gesprek over consent aangaan en door middel van verschillende rollen en andere spellen mensen te leren over consent. Het doel is mensen over consent te leren en pr te creëren. Hier hebben we natuurlijk wel nog activisten voor nodig. Als je geïnteresseerd bent mail dan isabellavandiepen@gmail.com of bel naar 0629117279. De actie zal waarschijnlijk plaatsvinden op 30 juni, 2 juli en 4 juli, maar dat ligt aan het weer, in ieder geval die week.

Voor meer berichten klik hier.