Waarom discriminatie melden bij RADAR altijd zin heeft
RADAR bevordert gelijke behandeling en streeft naar een samenleving zonder uitsluiting die iedereen gelijke kansen biedt. Ook voor LHBTI’s. RADAR verhindert en verhelpt gevallen en gevoelens van discriminatie, zoekt samenwerking en deelt kennis.
In welke gevallen kan ik een melding doen bij RADAR?
Wie geconfronteerd wordt met discriminatie, kan bij RADAR terecht. Je bent bijvoorbeeld uitgescholden door een buurman of hebt een discriminerende leus gezien. Of je bent onbeschoft behandeld in een winkel, wordt geïntimideerd op je werk of geweigerd in een discotheek, en je vermoedt dat discriminatie daarbij een rol speelt.
Waarom zou ik een melding doen bij RADAR?
Als je het gevoel hebt dat je gediscrimineerd wordt of bent, kun je een melding doen bij RADAR. Samen gaan we dan met je na wat er precies is gebeurd. Zijn er getuigen? Handelt een medewerker van een bedrijf op eigen initiatief of is er mogelijk sprake van discriminerend beleid? Je krijgt vervolgens advies om de klacht aan te pakken. We bespreken wat jouw wensen zijn, welke juridische mogelijkheden er zijn en welke ondersteuning RADAR kan bieden. RADAR zoekt waar mogelijk naar oplossingen via dialoog met de persoon of organisatie door wie je je gediscrimineerd voelt. Wanneer dit niet mogelijk of wenselijk is, kunnen andere stappen worden ondernomen, zoals het starten van een klachtenprocedure, het doen van nader onderzoek, het zoeken van publicitaire of politieke aandacht, of het in gang zetten van een juridische procedure. Zelfs als discriminatie melden niet direct iets bijdraagt aan jouw situatie, bijvoorbeeld omdat niet te achterhalen is wie jou discrimineerde, geeft een melding zicht op wat er speelt in de samenleving. Alle meldingen geven samen een signaal af aan een gemeente of de landelijke overheid, en kunnen antidiscriminatiebeleid positief beïnvloeden. Door een melding te doen kom je dus in ieder geval op voor gelijke behandeling.
En wat als het geen discriminatie is?Als uitgangspunt wordt de in Nederland geldende antidiscriminatie- en gelijke behandelingswetgeving gebruikt. Soms voel je je ongelijk behandeld, maar is dit geen discriminatie volgens de wet. Dan nog kan het een nare en onrechtvaardige ervaring zijn. In zo’n geval geeft RADAR advies over wat je kunt doen en verwijst je mogelijk door naar een andere organisatie die jou kan ondersteunen.
Wat voor meldingen krijgen jullie zoal van LHBTI’s?Dat is heel divers. De meldingen gaan voornamelijk over problemen in de eigen buurt, op de werkvloer en uitingen via sociale media. Bijvoorbeeld deze vraag van een transgender vrouw:
Ik ben een transgender van bijna 39 jaar oud en ik loop op dit moment tegen een hele muur van veroordelingen op in mijn directe omgeving vanwege mijn coming-out. Kunnen jullie samen met mij bekijken wat ik hiertegen kan doen?
Of volgende klacht:
Client werkt bij een christelijke instelling. Niet zo lang geleden is zij ervoor uit gekomen dat zij lesbisch is en heeft aan de leidinggevende verteld dat zij een vriendin heeft. De leidinggevende gaf aan dat cliënt problemen gaat krijgen, omdat zij geen relatie mag aangaan. In het visiedocument van de instelling staat dat de enige toegestane vorm van seksualiteit die tussen man en vrouw is in het verbond van het huwelijk.
Na overleg is besloten dat mevrouw terug kan keren op haar werkplek, omdat zij altijd goed heeft gefunctioneerd en dat haar identiteit los staat van haar functioneren.
Hoe kan ik RADAR bereiken?
Bel 0900‐ 2354 354 (10 ct/pm), bezoek de website (www.radar.nl) of stuur een email naar info@radar.nl. Een melding doen is ook mogelijk via de gratis app Meld Discriminatie Nu.
Ook kun je een afspraak maken, voor Tilburg: 013‐8200212, Den Bosch: 073‐7440118 of Rotterdam 010‐4113911. Schriftelijk kan ook: Postbus 1812, 3000 BV Rotterdam.